#WolneSądy

Stanowisko Zarządu Fundacji Wolne Sądy w sprawie rezygnacji Michała Wawrykiewicza z funkcji Członka Zarządu

11 czerwca, 2024

W dniu 24 kwietnia 2024 r. Zarząd Fundacji Wolne Sądy przyjął rezygnację ze sprawowania funkcji Członka Zarządu złożoną przez Michała Wawrykiewicza w związku z jego decyzją o udziale w wyborach do Parlamentu Europejskiego jako kandydat reprezentujący społeczeństwo obywatelskie. Odpowiednie zmiany zostały złożone do Krajowego Rejestru Sądowego.

Michał – nasz przyjaciel – uzyskał świetny wynik w wyborach, które odbyły się w dniu 9 czerwca 2024 r., tym samym będzie reprezentował Polskę w Parlamencie Europejskim.

Michale – jesteśmy z Ciebie ogromnie dumne i serdecznie Ci gratulujemy! Przyjmij też gratulacje od całego zespołu Fundacji! Połączyła nas idea stania na straży praworządności, poszanowania demokracji i praw obywatelskich. To dzięki trosce o te wartości w 2017 r. powstała Inicjatywa Wolne Sady, którą przez lata wspólnie rozwijaliśmy. Jesteśmy przekonane, że Twoja nowa droga będzie pełna sukcesów, a Ty będziesz oddany tematom Ci najbliższym – czyli działalności na rzecz praw człowieka i praworządności. Europa jest w dobrych rękach.

Mając na względzie troskę o realizację celów statutowych Fundacji, w tym wymóg niezależności jej działania od działalności politycznej informujemy, że od dnia 24 kwietnia 2024 r. Fundacja realizuje swoje zadania statutowe pod kierunkiem członkiń zarządu: Sylwii Gregorczyk – Abram oraz Pauliny Kieszkowskiej.

powrót do strony głównej